Wednesday, October 16, 2013

Indoor exercises untuk buang lemak.

Assalamualaikum..

macam tak percaya aku akan buat entry pasal exercise ni.. hukhuk
but well, semua orang pun berhak tambah ilmu di dada kan. acecehh cakap lagak professional je.. hee~
majority perempuan suka diet sebab rasa diri macam gemuk lah, kaki besar lah (cakap slow slow), bla bla bla... and majority tu jugak lah suka amalkan diet tak seimbang..
instead of kita tahan lapar tak makan nasi, why not kita jadikan exercise sebagai rutin harian?
semua orang mesti tahu kan, nasi tulah yang bagi kita tenaga..
kita makan je nasi macam biasa but kuantiti tu pun kurangkan lah jugak kan..
kalau kita nak sesuatu, kita mesti work hard, mesti disiplin..
hahh, tu kena pandai motivasi diri sendiri lah..
ok, aku ada buat research (macam good good je) exercises yang boleh kita amalkan untuk buang lemak.
senang je, boleh buat dalam rumah.. kalau ada yang rasa macam malu nak exercise kat luar, buat
je kat rumah.. but remember, discipline !!


1. Burpees with push up - burpees ni wajib jadi exercise kegemaran korang ! why? because burpees ni memerlukan movement body korang dari atas sampai bawah.. so, based on research, burpees burn up to 50% more fat than other exercises.. hahh seronok kan? mestilahh... for beginners, masa korang nak bawak kaki ke belakang tu, bawak satu satu.. contohnya, bawak sebelah kiri dulu then baru sebelah kanan.. pastu nak ke depan pun satu satu jugak.. kalau dah biasa buat, baru lah korang boleh bawak kaki tu serentak ke belakang and serentak ke depan dan dalam keadaan squat. 



   2. Plank jumps - Dalam keadaan push up (kiri), korang lompat ke kedudukan squat (kanan), then lompat balik ke kedudukan push up. ulang steps yang sama at least 10 kali. setiap in and out, kira 1 ok..


Yang ni pun kategori plank jumps jugak.. bezanya, yang tadi in and out.. yang ni open and close..
dalam keadaan push up (kaki rapat), korang lompat biar kaki tu terbukak macam dalam gambar
yang bawah tu.. ulang steps yang sama, setiap open and close kira 1 jugak.. these planks memang
burn calories but the primary purposes is actually to strengthen our midsection.. midsection means the
middle part of human body such as stomach and the middle of human's back.. so, plank jumps
ni membantu kita untuk reduce back pain and also improve posture.. 


3. Standing knee to elbow - letak tangan kat belakang kepala macam gambar yg kiri tu, then angkat
sebelah kaki and sentuhkan ke siku tangan yg berlawanan. Contohnya, angkat kaki kiri sentuhkan 
dengan siku tangan kanan macam dalam gambar sebelah kanan tu.. simple, right? 


4. Wall sit - exercise ni memang nampak simple tapi memang terasa betul kat bahagian paha tu...
tak percaya? try la buat.. just imagine that korang tengah duduk atas kerusi and bersandar.. pastikan
dalam keadaan squat, means kaki tu terbukak sikit.. jangan kecik sangat bukak nya tu, sedang sedang
ok.. and kalau boleh kaki tu biar 90 darjah macam dalam gambar tu.. tahan dalam posisi macam tu
selama mana yang boleh.. kalau rasa macam kaki dah menggigil tu, bangun je lah.. jangan dipaksa..


5. Sumo squat - This is the best exercise ever in my life.. sangat suka buat ni sebab sangat senang..
and result nya pun puas hati (if rajin buat lah).. this squat focuses on our inner and outer thighs.. hahh dah terang terang statement tu fokus kat paha.. it's simple, just berdiri dengan kaki terbuka besar sikit, then turunkan badan ke bawah dengan lutut ditolak 90 darjah ke bawah and berada dalam keadaan 
kaki terbukak luas.. sila tengok gambar di atas dan bayangkan.. 


6. Scissor exercise - first, baring macam biasa tangan kat tepi.. then, angkat sikit kedua dua belah kaki (pastikan tegak) and angkat pulak sebelah kaki bagi tinggi sikit macam dalam gambar.. pastu turunkan ke posisi asal and angkat sebelah kaki pulak.. ulang steps yang sama, bayangkan macam mana pergerakan gunting masa kita tengah gunting something.. macam tulah movement kaki untuk scissor exercise ni.. buat dalam 2 to 3 minutes ok.. kalau boleh sampai 5 minutes and it can greatly reduce thighs..

so far so good? kalau rajin, skipping lah sekali.. because skipping exercise is one of the cheapest and fat burning workout that easier to do.. plus, it's fun... masa kecik kecik dulu pun mesti suka skipping kan..
indoor exercises ni memang nampak senang tapi kalau betul betul buat semua ni boleh berpeluh macam orang berjogging.. and safety pun penting.. be careful, jangan sampai tercedera kat bahagian dalam.. aku pun baru je belajar benda ni but sharing is caring kan.. why not kita share something yang berguna untuk orang lain.. so, have a nice day and good luck ! ^_^
XOXO

*sumber gambar : google image
*sorry if gambar tak clear

2 comments:

zyraa qaisara [Reply to comment]

thanks for info hajar <3

siti hajar [Reply to comment]

ok welcome. buat dlm bilik pun bole ika. tak payah keluar kalau malu.. huhu